Egaliseren van uw vloer

Nut van vloer egaliseren

Voor het leggen van een gietvloer stellen we bepaalde eisen aan de ondergrond. De basis waarop we het systeem van de gietvloer gaan leggen moet goed genoeg zijn om in de toekomst eventuele schade aan de gegoten vloer te voorkomen.

Bij een technische voorinspectie, die we geruime tijd voor het leggen van de gietvloer uitvoeren, worden diverse aandachtspunten goed bekeken.  Denk hierbij aan:

  • Vlakheid van de ondervloer
  • Soort ondervloer en de kwaliteit
  • Hechttreksterkte en vochtigheid
  • Vervuiling, Scheurvorming
  • Aansluitingen aangrenzende vloerdelen

 

Egaliseren van uw vloer kan een uitkomst zijn om de ondervloer op veel punten zoals hierboven vermeld, te verbeteren.

 

Wanneer kan egaliseren van de vloer nodig zijn:

  • Uitvlakken van de ondergrond, bij ondervloeren die niet voldoen aan voldoende vlakheid. Vloeren met hoogteverschillen op korte afstanden.
  • Op hoogte brengen van de vloer dit kan bv nodig zijn als we op een bestaande vloer moeten aansluiten.
  • Als de ondervloer van slechte kwaliteit is en/of veel scheuren bevat
  • Bij verminderd vermogen tot voldoende hechting aan het nieuwe gietvloersysteem.
  • Reparatie en vernieuwing van de toplaag bij een ondervloer waar bijvoorbeeld vloerverwarming ingefreesd is. 
scheurvorming ondervloer

Ondergrond

Ondervloeren kunnen scheuren bevatten of erg ruw van struktuur zijn. Doordat de gietvloer een minimale laagdikte heeft zullen deze zaken voor het aanbrengen van de gietvloer moeten worden verbeterd. Door enkele mm op te bouwen is de vloer vlak over scheuren kiezen wij voorhet toepassen van wapening welke in dit geval in de egalinelaag word aangebracht. 

 

Egaliseren kan over

  • Cement vloeren
  • Anhydriet vloeren
  • Betonvloeren 
  • Fermacell vloer
  • Houten ondergronden
  • Tegelvloeren

Werkwijze bij het egaliseren van ondervloeren

1 Zorg voor een vormvaste ondergrond, verwijder alle losse delen. Voor we met onze kuipen Egaline naar binnen sjouwen zijn er nog een aantal voorbereidende werkzaamheden nodig om tot een perfecte vloer te komen.  Punt 1 op de agenda is zorgen voor een stevige schone vloer. Vervuiling door stucresten of oude vloerbedekking worden verwijderd door het afsteken en schuren van de vloer. Dit kan met papier en Woodboy over het algemeen. Bij hevige vervuiling aan de ondervloer moet dit met diamant op een flex.

2 Zorg dat de vloer stofvrij is. Heel belangrijk is de stap 2. Onze te egaliseren vloer moet brandschoon zijn voordat we kunnen primeren en egaliseren. Hier gaat het ook vaak mis bij DIY projecten van klussend Nederland. Alle hoekjes en gaatjes moeten stofvrij worden. Waar immers stof ligt, hecht niks. Dus we gaan de vloer met onze industriële stofzuigers rustig stofvrij maken. 

3 Breng een hechtprimer aan. Net als de stukadoor en schilder is het zeker aan te raden met een voorstrijk te werken.  Zonder voorstrijk is not done ! Een primer word gekozen naar aanleiding van de soort van egalisatie die men gaat gebruiken en het type ondergrond.  Cementdekvloeren kennen een andere primer dan betonvloeren. En dichte niet poreuze vloeren worden weer anders in de primer gezet als een zuigende Anhydrietvloer. Meeste primers worden met roller verwerkt en ook hier worden de kantjes niet vergeten. 

4 Bijna egaliseer klaar. Na voldoende droging van de primer zijn we bijna vloeibaar. Wat nu nog rest is voorkomen dat onze zelfnivellerende egalisatie niet weg kan lopen in scheuren, gaten en aansluitingen. Ook brengen we eventuele wapening aan over scheurvorming waarvan we verwachten dat deze in de toekomst gaat liggen vervelen. Beter voorkomen als genezen.

We gebruiken snel drogende vaste mortels om gaten te vullen, scheuren te dichten en profielen aan te zetten. Dan als we helemaal de puntjes op de I willen, pakken we nog even de kitspuit en vullen we de minuscule openingen die mogelijk lekkage gaan veroorzaken. Denk aan waar profielen geplaatst zijn of bij de aansluiting van de trap.

LET OP bij zwevende vloeren is het belangrijk dat de vloer los ligt van de kanten en dat dat ook gewaarborgd word voor de egalinevloer en eindvloer.

5 Egaliseren maar! Perfecte voorbereiding, al zeg ik het zelf. Nu is het even door buffelen. Egaline moet precies met juiste hoeveelheid aan water vermengd worden, rijpen en naar binnen getransporteerd worden.  De droging van het geheel hangt af van laagdikte en Egaline soort. Normaliter zal 3 mm 24 uur nodig hebben voor dat het overlaagd kan worden. Beloopbaar is Egaline over het algemeen al na een uurtje of 4. 

Inhoudsopgave