Kan een gietvloer met vloerverwarming

Kan vloerverwarming in combinatie met een gietvloer ?


Hoewel een gietvloer slechts enkele mm dik is, voelt een gietvloer van zichzelf al niet koud aan.
En zeer zeker als gekozen wordt voor een polyurethaan gietvloer met een matte afwerking. Onze gietvloeren bestaan uit verschillende lagen met zeer lage Rc-Waarde, die zorgen voor een optimale warmteverdeling.

warmtegeleiding vloerverwarming gietvloer

Om dan meteen in te haken op de huidige energie crisis, is het energieverbruik van de gietvloer in combinatie met een vloerverwarming dus laag, terwijl de warmte in uw woning optimaal is. Hierdoor haalt u een nog hoger rendement uit uw vloerverwarming.

De temperatuur van de vloer komt overeen met de temperatuur van de ruimte zelf. Het belopen van de gietvloer met blote voeten, of sokken/ sloffen, is dan ook bijzonder comfortabel. Het is immers zo dat als men koude voeten heeft, het hele lichaam koud aanvoelt.

Mede hierdoor is de keuze voor een gietvloer in combinatie met vloerverwarming, ideaal als men kinderen heeft die graag op de vloer spelen.

Nieuwbouw standaard Vloerverwarming

Met de hedendaagse bouwvoorschriften vinden we natuurlijk in de nieuwbouw, voor 80 % vloerverwarming. Vanuit de aannemer is de vloerverwarming al meegenomen in de opbouw van de dekvloer. Dat wil zeggen, na de betonvloer komt niet meteen de zandcementdekvloer of anhydrietvloer. Nee in de opbouw van de afwerkvloer word de vloerverwarming gelegd.

Op de betonvloer word isolatie gelegd en folie. Muren en doorgangen worden voorzien van kantstroken omdat de uiteindelijke dekvloer zwevend gemaakt word. Daar gaat men alvorens het smeren of gieten van de eindvloer, de vloerverwarming neerleggen. Dit kan op verschillende manieren. Het kan met een noppen systeem, waar de vloerverwarming in geklemd word. Het lijkt op een grote Lego basisplaat. Tussen de verbindings noppen kan men de buizen strak in een slakkenpatroon klikken.

Een andere manier is der vloer op een stalen net te verbinden, net iets boven de isolatie, zodat de dekvloer zowel onder de vloerverwarmingsbuizen vloeit. Vloerverwarming zweeft in zekere zin in de dekvloer, en ligt niet op de isolatie. Alles vormt één geheel.

Vloerverwarming in combinatie met een gietvloer bij Renovatie.

Bij het moderniseren van een woning wordt vloerverwarming frezen steeds vaker overwogen. Het toepassen van vloerverwarming is al lang niet meer beperkt voor nieuwbouw woningen.

Vloerverwarming frezen leidingen

De grote pluspunten van vloerverwarming is om een behaaglijk binnenklimaat te bereiken met een mogelijk gelijkmatige temperatuurverdeling in de ruimte.

Nu kan dit ook bij een renovatie van een woning. Het infrezen van vloerverwarming kan vaak door bestaande dekvloer en zelfs door bestaande vloerafwerking, als tegels, natuursteen en zelfs oude gietvloeren.

Bij het frezen word het patroon, Slakkenhuis vormgeving van vloerverwarming ingefreesd. Men verwijderd met een enkele lamel precies een bepaalde dikte en hoogte uit bestaande vloer. Hierin word de nieuwe vloerverwarming gelegd.

Daarna worden de sleuven nu met buizen erin, dichtgezet en geegaliseerd. Let wel op: hier zit bij de één of ander wel veel verschil in. Belangrijk is dat u voldoende dekking op de leidingen hebt voor er een nieuwe vloer op komt. Ook de vulling onder de leiding is van groot belang.

gietvloer-infrezen-vloerverwarming-atix

Nu de vloerverwarming er dus ingefreesd is kan na het egaliseren, de gietvloer er overheen. Warmtegeleiding en optimaal rendement is ook bij frezen van vloerverwarming  zeer goed haalbaar.

Dat betekent ook dat door vloerverwarming frezen geen of  beperkt koude val ontstaat bij deuren en puien aan buitengevels. Wel is het verstandig om meer strekkende meter leidingen per m² vloervlak te verwerken om dit zoveel op te vangen.

Gietvloer en doorgeven van warmte vloerverwarming.


Met een warmte doorlatingsweerstand, ofwel Rc-waarde, van slechts 0,05 m²K/W is de gietvloer een ideale vloerafwerking voor vloerverwarming. Door deze eigenschap biedt de gietvloer namelijk een zeer hoog rendement voor wat betreft de warmteopbrengst.

Bij toepassing van vloerverwarming in de vloeropbouw, zal door de geringe opbouwdikte vrijwel direct warmte vanuit de gietvloer doorgegeven aan het binnenklimaat en wordt snel een nog hoger wooncomfort ervaren.


Voordelen van een vloerverwarming met gietvloer:

– Geen radiatoren meer in huis geeft ruimte en mogelijkheden tot divers indelen van uw inrichting.
– Direct warmte aan uw voeten geeft op voorhand een gevoel van behaaglijkheid.
– Vloerverwarming is bovendien hygiënisch doordat er geen luchtstroming nodig is om warmte comfort te bereiken, dus geen rond dwarrelende stofvlokken meer  in huis wat positieve werking heeft bij huisstofmijt allergie.
– Ook wordt bij vloerverwarming een gelijkmatige warmteverdeling over de gehele vloer bereikt. Daarbij is vloerverwarming in verschillende groepen te verdelen en te regelen. Ook m.b.t. verschillende ruimtes in huis, zoals garage, keuken, slaapkamer. Door slimme toepassing is alles ook nauwkeurig te regelen per ruimte.

Hoe werkt het opstookprotocol bij vloerverwarming?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over een opstookprotocol bij normale traditionele vloerverwarming en ingefreesde vloerverwarming. Daarom leggen we hier de verschillen even uit

Heb gehoord dat de dekking op de vloerverwarming minimaal 2 cm moet zijn is dat waar?

Dat is waar bij traditionele vloerverwarming. Daarbij ligt de dekvloer op de vloerverwarming. Bij het infrezen van de vloerverwarming hoeft dat niet. Hier is de positie anders en na het goed dichtzetten van de sleuven is het aan te raden min. 5 mm te egaliseren voordat de gietvloer komt. Door de Egaline verspreid de warmte zich op gelijke wijze

Is een gietvloer bij vloerkoeling ook mogelijk?

Als u een vloerverwarmingssysteem heeft die aangestuurd word door een warmtepomp is er vaak de mogelijkheid om de vloer bij warme dagen ook te koelen. Er wordt dan water door de buizen gepompt die enkele graden lager is dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor voelt de vloer en ruimte koeler aan. Dit is geen probleem bij een gietvloer

Kan een gietvloer ook in combinatie met een elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is uitermate geschikt in combinatie met een gietvloer. Een voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de vloer snel opwarmt. Echter een nadeel is het energieverbruik. Deze ligt weer veel hoger dan bij een warm water vloerverwarming. Ook zal de elektrische vloerverwarming eerst overlaagd moeten worden alvorens de gietvloer gegoten word.

Inhoudsopgave