Kan een gietvloer in de badkamer ?

Zeker kan de gietvloer ook prima in een badkamer gelegd worden. Met de eigenschap dat PU-vloer geen water doorlaat is deze juist zeer geschikt. Het is zelfs zo dat ook in de natte ruimtes gietvloeren prima als eindvloer gelegd kunnen worden.

Gietvloer in de inloopdouche

De vloeren zijn 100% waterdicht en doordat de vloer in één geheel gegoten word is deze naadloos dus zeer geschikt. Een inloopdouche kan zonder problemen worden voorzien van gietvloer waardoor je in de gehele badkamer dezelfde vloer naadloos kan toepassen. In gebruik zijn ze makkelijk droog te maken en te reinigen. Gietvloer in de badkamer is dus zeker een aanrader!!

gietvloer in badkamer

Nadelen van een gietvloer in de Badkamer

Misschien is het woord nadelen verkeerd gekozen. Want eerder zeiden we nog dat het ideaal was. We zijn dus niet van mening verandert, maar ja je voelt hem al : ” er is inderdaad een MAAR“. In de loop der jaren flapte vele zonder ergens erbij na te denken de pu vloer zomaar in natte ruimtes. Geen oog voor aansluitingen van de wand of waterafvoer. Vloeren werden lekker in gebruik genomen en na het verstrijken van zeg maar een half jaar van douchen, begonnen de problemen. Schimmel, rotting in de voegen, of erger nog lekkages.

Goede voorbereiding als je gietvloeren in natte ruimtes plaatst.

Al de problemen die er ontstonden hadden te maken dat het afvoerwater gaat waar het niet gaan kan. Het had niks met de gietvloer te maken, nee het had te maken met constructie issues van de badkamer. Slechte kitnaden, aansluitingen drain en vloeren die niet kloppen, afschot in dekvloeren die zorgen voor foutieve afwatering en ga zo maar door. Het is dus SUPER Belangrijk , dat als u gaat voor de naadloze gietvloer in de gehele badkamer, inclusief inloopdouche, dat u een aantal dingen heel goed voorbereid.

Belangrijke vragen die U zich moet afvragen voor er een gietvloer komt.

Wel of geen Kimband aanbrengen bij een gietvloer?


Het kimband zorgt ervoor dat vocht niet kan binnen dringen in de muur / aansluiting muur en vloer. Als de muur niet waterdicht is, kan vocht zich via de makkelijkste weg gaan verplaatsen en ontstaat er lekkage. Dankzij het kimband blijft het vocht op de tegels. Zo voorkomt u schimmel, lekkages en reparaties.

Moeten we douche van te voren afkittten met siliconenkit?

Nee Siliconenkit is een NO-GO voor kunststof vloeren. Siliconen stoot water af maar reageert ook op Polyurethaan, epoxy en acrylaat producten. Het geeft ontmenging, visogen, raar uiterlijk en verstoord de hechting van de gietvloer. Geen Siliconen dus.

Is elke soort douchedrain of afvoerput zomaar geschikt voor een gietvloer?

Nee zeker niet. Daarbij is de manier van montage ook heel belangrijk. Verderop in dit artikel vind u uitgebreid meer informatie hierover.

Hoeveel afschot moet er in de inloopdouche zitten?

Houd ongeveer aan dat de ondervloer per strekkende meter 1,5 cm afschot heeft. Loopt de vloer te steil af kan er een probleem ontstaan met de dekking van de gietvloer en zit er bijna geen afschot in, blijft er water staan. Meer informatie leest u verderop.

Hoe installeer ik de douchedrain voor een gietvloer?

Een juiste montage van een douchedrain is natuurlijk cruciaal als u jaren zorgeloos wilt genieten van lekker douchen zonder lekkages. De montage gebeurt in de ondervloer, en niet in de gietvloer. Daarvoor is de gietvloer te dun. Overigens geld hetzelfde voor goede afschot. Ook dit hoort al mee genomen te zijn in de ondervloer. Maar even terug naar de vraag: hoe installeer je …. Als antwoord kunnen we het beter met tekening toelichten wat verderop in dit bericht.

Is de vloer glad in de douche

Afwerken van de toplaag

De vloer zal in het douchgedeelte vaak nat zijn en zeepresten zullen tijdens het douchen op de vloer komen. Onze ervaring is dat dit niet zorgt voor een gladde ondergrond tijdens het douchen. Er kan in de eindafwerking gekozen worden voor een stroeve aflak welke extra grip zal geven. Dit met als keerzijde dat de het water minder goed zal weglopen en de vloer minder goed te reinigen is.

Ons advies zal dan ook zijn om voor de gladde afwerking te gaan waarna als de douche in gebruik is genomen er altijd nog een stroeve lak kan worden toegepast.

Afschot aanbrengen inloopdouche

Om er voor voor te zorgen dat het water goed wegloopt tijdens het douchen zal er afschot aangebracht moeten worden. Afschot wil zeggen dat de vloer vanaf een bepaald punt afloopt waar deze op het laagste punt aansluit op een douchedrain.

Start van het afschot moet mooi recht lopen en de aansluiting gelijk met de drainbak. We houden aan dat de vloer per strekkende meter 1,5 cm lager komt te liggen. Loopt de vloer te steil af kan er een probleem ontstaan met de dekking van de gietvloer. De gietvloer zal, door zijn zelfnivellerende werking, naar de drain blijven lopen waardoor de kleurlaag door gaat schijnen. Bij te weinig afschot zal het water te langzaam weglopen met het risico dat het de badkamer instroomt of dat er plassen blijven staan.

Monteren van de douchedrain

Voor het maken van het afschot in de douche, zal een douchedrain geplaatst moeten worden. De aansluiting op de afvoer van de drainbak moet op de juiste plaats en hoogte gemaakt worden. Daarbij moet de complete drain waterpas liggen. De hoogte die boven de vloer uit mag komen ligt aan de eindafwerking /eindvloer. Er zijn verschillende type douchedrains verkrijgbaar en deze zijn zeker niet allemaal geschikt bij het toepassen van een gietvloer. LET OP laat u hierover goed informeren alvorens u een drain gaat/laat installeren.


 

Wat kost een gietvloer in de badkamer

Doordat een gietvloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen is het leggen van de vloer in de badkamer erg arbeids intensief. Het maken van kleinere vloeren zal in de regel een stuk duurder zijn per vierkante meter dan een groter oppervlak. Ons advies is hier dan ook om er over te denken misschien meerdere ruimtes naadloos met elkaar te verbinden. U kan altijd vrijbijvende een offerte opvragen.

Conclusie

De gietvloer is een schitterend product voor toepassen in de badkamer. Laat u vooraf goed informeren en/of begeleiden bij de voorbereidende werkzaamheden. Heeft u naar aanleiding van ons bericht vragen reageer u dan via onderstaande link, u kan ons ook benaderen via ons contact formulier.

Inhoudsopgave